Over de Field Spaniel

FIELD SPANIEL

De Field Spaniel is in het midden van de 19e eeuw als aparte variĆ«teit ontwikkeld. Hij behoorde tot de groep “Landspaniels”. Toen de verschillende variĆ«teiten, zoals de Sussex, de Cocker en de Springer, zich afsplitsten van de groep “Fieldspaniels”, bleef de basis-Spaniel over, te groot voor een Cocker, maar te klein en te laag voor een Springer. Deze Spaniel, die voorkwam in zwart, leverkleur en bont, behield de oorspronkelijke naam Field Spaniel en is sinds 1893 als apart ras erkend.

Ras

Een harmonisch gebouwde hond, met een adellijk uiterlijk, gebouwd op werk en uithoudingsvermogen.

De vacht is lang, glad, glanzend en zijdeachtig van structuur. Nooit gekruld, kort- of ruwharig. Dicht en waterbestendig. Overvloedige bevedering op voorborst, onder aan het lichaam en aan de achterzijde. Kort vanaf de hak tot aan de grond. Kleuren: zwart, leverkleurig of schimmel, al dan niet met bruine aftekeningen. Helder zwartwit of leverwit is niet toegestaan.

De schofthoogte van de Field Spaniel ligt rond de 45 cm. Het gewicht varieert van 20 tot 25 kilo.

Karakter

Bijzonder intelligent, gehoorzaam, actief, gevoelig en mensgericht.

Gezondheid

De rasvereniging; Field Spaniel Club Nederland is bezig met de gezondheid van de Field Spaniel. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek. 

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

Fci informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 2